Sådan gør Gibotech sine projekter mere robuste
∙ 27 nov 2018, Odense ∙
Gibotech har vokseværk
Dan S. Frandsen fra Jern-Maskinindustrien har skrevet en lille artikel om, hvordan det fynske automationshus, der har branchens tredjestørste bundlinje, det seneste år er gået fra 60 til 90 ansatte. Og den voksende organisation giver en række fordele på den automationsvej, som virksomheden har valgt.
For mens andre automationshuse dyrker sin specialviden til egentlige standardiserede celler eller maskiner, bliver Gibotech ved sit udgangspunkt – specialudviklede automationsløsninger.
- Det handler om at stille skarpt og ramme rigtigt første gang, for vi får jo markedsprisen for et projekt. Der er alt for mange, der laver en skævert én ud af tre gange, og her er kunsten at komme op på én ud af ti eller tyve gange, at resultatet ikke bliver som forventet, siger Henrik Anker, administrerende direktør, Gibotech.
Han fortæller, at automationshuset holder risikoen i skak ved at lave et ekstremt godt forarbejde, når de indgår et projekt.
- Det er gennemanalyseret, og vi graver nok også et spadestik dybere i forhold til nogle kolleger. Vi har også qua vores størrelse nogle større muskler til en foranalyse og prissammensætning, således økonomien hænger sammen, siger han.
Standardiserede tavler
I stedet for at kigge på standardiserede løsninger, har Gibotech fokus på at arbejde i færre brancher. For eksempel fødevarebranchen, som er et af virksomhedens kerneområder. Her er Gibotechs strategi at have en stor berøringsflade, gå dybt og tilbyde løsninger, som er kendt inden for segmentet.
- Men vi skal ikke ret højt op i lagene, før der er en forskellighed. I dag er det fødevarer, i morgen teglværker og i overmorgen en plastvirksomhed, siger Henrik Anker.
Når automationshuset tænker standardisering, er det ind i tavlebyggeri eller programmering, så softwareplatformene giver et skelet, som man modulerer ud fra til en kundespecifik løsning.
Ordrebogen
Odense-virksomheden har i øjeblikket cirka 15 åbne stillinger. Manglen har ikke været væksthæmmende endnu, men direktøren fortæller, at man bruger forholdsvis meget tid på rekruttering, fastholdelse og uddannelse af medarbejdere.
- Vi har også vores nye STR-selskab, som vi har sammen Sanovo Group. Det er et firma, som vi startede 1. oktober, og her er der otte mand, siger Henrik Anker.
Han regner også med en stor vækst i 2019 på antallet af ansatte, men han ved ikke, om væksten lige er på 30 mand som i år.
- Vi kigger rigtig godt ind i 2019, og det ser rigtig godt ud. Vi har en rigtig god ordreportefølje, og det er fantastisk at kigge på budgetter, når man har en godt fyldt ordrebog. Der er plads til at investere.