Hvordan kan robotindustrien bidrage til den grønne omstilling?
Grøn omstilling er et af tidens – og samfundets vigtigste emner. Derfor har forskere fra SDU sammen med flere virksomheder og RoboCluster fra Odense Robotics undersøgt, hvordan robotindustrien kan hænge sammen med den grønne omstilling.
21. december 2020
De seneste år er robotindustrien i Danmark vokset kraftigt og har tiltrukket sig både international anerkendelse og investeringer.
I dag beskæftiger den danske robotindustri omkring 9000 personer i over 300 virksomheder, og industrien har stadig et stort vækstpotentiale.
Robotvirksomhederne spiller allerede i dag en stor rolle i den grønne omstilling i dansk erhvervsliv, da de som industriens underleverandører muliggør, at andre virksomheder på tværs af erhverv kan blive mere effektive, hvilket skaber gevinst på både den økonomiske og den miljømæssige bundlinje.
I takt med den stigende vækst i robotindustrien er der derfor et stort potentiale i, at den kan skubbe den grønne omstilling endnu hurtigere fremad.
Tre typer effekter
Forskerne fra SDU fandt tre typer effekter, hvormed robotteknologi bidrager til grøn omstilling: Reduceret ressourceforbrug gennem automatisering, langsigtede effekter som værktøj til forebyggelse af blandt andet skader på konstruktioner og udstyr, samt innovative grønne muligheder for anvendelse af robotteknologi.
De tre typer af grønne effekter ved anvendelse af robotteknologi i stedet for konventionelle løsninger har én ting til fælles: Der er ikke kun tale om miljømæssige forbedringer, men også om økonomiske besparelser. Vand, energi, kemikalier og spild udgør store økonomiske poster på de fleste virksomheders budgetter.
Grøn omstilling har allerede stor betydning for robotindustrien i kraft af robotteknologiens muligheder for at bidrage til grøn omstilling. Fokus på grøn omstilling er kun blevet intensiveret siden FN annoncerede de 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling i 2015, og særligt forbrugere og det politiske niveau orienterer sig i stigende grad mod verdensmålene.
Robotteknologi og dermed robot-virksomheder har rige muligheder for at bidrage til en række af FNs verdensmål. Analyser og rapporter om robotteknologi og robot-industrien peger på at danske robotvirksomheder særligt har mulighed for at bidrage til grøn omstilling inden for fire områder: Reduktion af energiforbrug, og dermed reducering af CO2 udledning. Optimal ressourceudnyttelse, hvilket blandt andet indebærer mindre spild, forlænget levetid for produkter og produktionsudstyr. Mindre forurening, særligt i kraft af mindre anvendelse af skadelige kemiske stoffer. Og genanvendelse, hvor sorteringsrobotter kan øge genanvendelse af værdifulde ressourcer.
Virksomheder kan hente miljømæssige og økonomiske besparelser ved at integrere robotteknologier i deres aktiviteter. Men det kræver naturligvis, at de er opmærksomme på de muligheder, som robotteknologien kan tilbyde.
Reduktion af ressourceforbrug
Den reduktion af ressourceforbrug, der kan opnås ved hjælp af automatisering, er allerede tydelig og målbar på tværs af en lang række industrier. Automatisering reducerer i sig selv udgifter til arbejdskraft, hvilket muliggør produktion i nærområder, og reducerer transportbehovet og dermed også udledningen af CO2 fra transport.
Samtidig er præcisionen i automatiseret produktion også mere effektiv og nøjagtig, hvilket mindsker spild og sikrer optimal udnyttelse af både råvarer, energi og vand. Det bidrager også til den grønne omstilling, at fleksible robotter, de såkaldte cobots, kan omprogrammeres og dermed genanvendes, hvis produktionen omlægges.
Nye og endnu grønnere løsninger på vej
Der er masser af nye og endnu grønnere løsninger på vej fra robotvirksomhederne, og robotteknologi har et stort potentiale i forhold til at bidrage til den grønne omstilling af erhvervslivet. Ved løbende at integrere grøn omstilling i deres
kerneforretning kan virksomhederne potentielt opnå en konkurrencefordel i forhold til andre virksomheder, der ikke har fokus på grøn omstilling. Alt taler for, at efterspørgslen på grønne løsninger kun vil stige, efterhånden som forbrugerne
bliver stadig mere bevidste, og der fra politisk niveau fokuseres stadig mere på
at skabe en incitamentsstruktur, der motiverer virksomheder til at omstille deres
produktion til at være mere miljøvenlige. I takt med at efterspørgslen på bæredygtige løsninger stiger, bliver fokus på grøn omstilling et stadigt vigtigere konkurrenceparameter.
Konklusion
Flere robotvirksomheder arbejder strategisk med grøn omstilling og bidrager til grøn omstilling med både deres interne udvikling og produktion og med de produkter, de leverer til deres kunder. Andre robotvirksomheder fokuserer primært på at implementere grøn omstilling på kundesiden ved at udnytte de grønne muligheder i den teknologi, de arbejder med. Og endelig er der en lille gruppe virksomheder, der ikke aktivt arbejder med grøn omstilling, men indirekte bidrager til den grønne omstilling af erhvervslivet i kraft af at deres løsninger hjælper kunderne med at reducere ressourceforbruget i deres produktion.
Robotvirksomhederne oplever generelt ikke at deres kunder efterspørger grønne løsninger, de efterspørger prisbillige løsninger, og miljøhensynet er for langt de fleste kunder sekundært. En undtagelse er de allerstørste industrikunder og offentlige kunder, der systematisk efterspørger dokumenterbare grønne effekter af de løsninger de køber.
På trods af kundernes lave efterspørgsel på grønne løsninger, har overraskende mange af de robotvirksomheder, der er interviewet i forbindelse med rapporten, et ønske om at bidrage til den grønne omstilling. De er bevidste om, at grøn omstilling er en tendens, der vil sætte agendaen for det danske erhvervsliv mange år fremover.
Kontakt os
Adresse
Datavej 15
5220 ODense SØ
Kontakt
+ 45 65 95 82 62
gibotech@gibotech.dk
Åbningstider
Mandag – tirsdag: 7.00 – 15.30
Fredag: 7.00 – 13.00