Ny rapport:
Fynske robot-virksomheder i vækst
16. februar 2021
Den fynske del af robotbranchen har ikke tabt pusten i 2020, viser aktuelle tal fra Odense Robotics. De fynske robot- og automationsvirksomheder har øget antallet af medarbejdere i udlandet med 26 procent og dermed beskæftiger 5.100 medarbejdere, heraf 3.900 på Fyn. Det skriver Automatik & Proces efter en pressemeddelelse fra Odense Robotics.
De fynske robot og automationsvirksomheder har fortsat fart i den globale oprustning. Trods hård modvind i 2020 er det lykkedes de fynske robot- og automationsvirksomheder at øge antallet af udenlandske kolleger med hele 26 procent til nu at beskæftige 1.200 medarbejdere i udlandet:
“2020 har været et særdeles udfordrende år for robot‑, automatiserings- og droneindustrien globalt og på Fyn. COVID-19-nedlukningen førte til en brat opbremsning i globale produktioner, og robotvirksomheders aktiviteter blev sat på standby. Derfor er det særligt positivt, at virksomhederne på Fyn er lykkedes med at styrke deres globale tilstedeværelse og dermed deres muligheder for at opdyrke og servicere udenlandske kunder, som har været under stort pres,” siger direktør Mikkel Christoffersen, Odense Robotics.
Adgang til risikovillig kapital
For robotvirksomheder er adgang til risikovillig kapital vigtig benzin til deres fortsatte udvikling og vækstmotor. 2020 satte tyk streg under, at den fynske robot‑, automatiserings- og droneindustri fortsat er en magnet for investorer i Danmark og i udlandet. Der blev samlet tiltrukket yderligere investeringer for knap 375 millioner kroner, hvilket er på niveau med året før og indikerer, at investorer fortsat har positive forventninger til det globale robotmarked og de fynske robotvirksomheder.
Cirka 70 procent af de fynske robotvirksomheder anser adgang til markeder og kvalificeret arbejdskraft for at være vækstbarrierer. Men på trods af store udfordringer, kan branchen se frem til en fortsat stor globale efterspørgsel på robotter, drevet blandt andet af Covid-19-krisen.
Ifølge International Federation of Robotics, IFR, slog det globale robotmarked rekord med det hidtil højeste antal installerede industrielle robotter i 2020. Covid-19-krisen udfordrer fortsat forsyningskæder og produktioner, og derfor forventer IFR, at der vil blive skruet yderligere op for efterspørgslen efter kollaborative robotter og professionelle service robotter; segmenter, hvor fynske virksomheder har en global styrkeposition:
- Efterspørgslen efter automatisering har aldrig været højere og 2020 viste, at potentialet for robot og automation fortsat er enormt. Vi ser en klar tendens til, at flere brancher tager robotteknologier til sig for eksempel sundhed- og servicesektoren samt byggeri og landbrug. Her har de fynske virksomheder meget at byde på, så vækstpotentialet er fortsat stort – særligt når verdenen åbner op igen.
Der bliver installeret flere og flere robotter i Danmark
I 2019 blev der installeret 768 industrirobotter i Danmark, hvilket er 14 procent flere robotter end sidste år og det næsthøjeste nogensinde.
Men den stigende tendens er langt fra noget, som ses i alle brancher, viser de nyeste tal fra the International Federation of Robotics (IFR). Faktisk er det stort set kun én branche, der udbygger produktionen med robotter, mens andre brancher stadig halter bagefter, når det kommer til automatisering med robotter.
Metalindustrien, som er en storaftager af industrielle robotter i Danmark, voksede med hele 53 procent til 213 robotenheder i 2019. Mens stort set alle andre brancher gik tilbage, hvor blandt andet fødevare‑, plast- og kemikalieindustrien installerede markant færre robotter i 2019 end for fem år siden.
Danskerne bliver åndet i nakken
Selvom robottætheden i Danmark er steget de senere år, stiger den kraftigere i mange andre lande, der samtidig har billigere arbejdskraft end i Danmark. I værste fald vil det kunne friste virksomheder til at outsource dele af produktionen til udlandet, svække konkurrenceevnen og på sigt skade skattegrundlaget og samfundsøkonomien. Derfor bør danske virksomheder vedholdende implementere nye teknologier som for eksempel robotter, hvis du spørger DIRA’s sekretariatsleder.
- Mange danske virksomheder har allerede fået øjnene op for mulighederne i automatisering og har lavet investereringer i robotteknologi, men potentialet er fortsat enormt og bør udnyttes. Derfor er det vigtigt, at de danske virksomheder fortsat og i højere grad kommer i gang med at investere i automatisering, så vi ikke taber konkurrenceevne. Virksomhederne, der ikke har implementeret deres første robot endnu, kan for eksempel lære noget af Juliana Drivhuse, som var nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2020. De startede deres automatiseringsrejse helt fra bunden af – og de er kommet langt.
Få nyheder direkte i indbakken
Er robotter ergonomiske?
Automationsløsninger bliver altid tilpasset det enkelte hospital, men det er uundgåeligt, at ergonomien forbedres.Kan robotter, automationsløsninger og ergonomi kombineres? Hvis du spørger os, så er det uundgåeligt at forbedre ergonomien og arbejdsmiljøet, når du…
Kan robotter og CNC-maskiner genbruges?
Der kan være gode besparelser at hente ved at købe robotter og CNC-maskiner brugt fra andre virksomheder.Det kan være en stor investering, hvis du skal købe en robot eller CNC-maskine til din produktion helt fra ny. Men der kan være en god del at hente, hvis du vælger…
Designhøjtalere skal laves på en accord
En producent af high end-designhøjtalere har netop investeret i en accord 50 CNC-maskine til bearbejdning af træ.Gibotech skal levere en accord 50 CNC-maskine til én af vores kunder; en producent af high end design-højtalere Præcision og brugervenlig teknologi er…