En helt ny verden: AGV’erne kører i Gødstrup
22. marts 2021 | OdenseDen odenseanske automationsspecialist slår sin position i hospitalsverdenen fast. Denne gang med selvkørende trucks på Det Nye Hospital i Vest (DNV-Gødstrup)
Mange spørgsmål
Hvordan fungerer AGV-systemet og hvordan får vi vores arbejdsgange til at hænge sammen, så logistikken omkring vareleverancerne går op? Det var nogle af de spørgsmål, som medarbejderne fra driftsafdelingen skulle forsøge at finde svar på, da de var i Gødstrup
Gibotech har allerede installeret sterilcentraler og varemodtagelser på Rigshospitalet og i Herlev og Gødstrup. I 2020 gik virksomheden ind på det tyske marked og er ved at installere sterilcentraler i Kiel og Lübeck. Derfor er der også svar på alle de spørgsmål, der helt naturlig kommer, når personalet skal lære de selvkørende trucks at kende.
Sikkerheden i top
Når AGV’erne kører rundt i kælderen under hospitalet, er der styr på sikkerheden.
Både på toppen og ved hjulene er den fyldt med sensorer, der sikrer at robotten hele tiden ved hvor den er og ikke kører ind i noget – og på siderne og bagpå stikker de røde nødstop-knapper tydeligt frem, så de er nemme at finde, skulle noget alligevel gå galt.
Første møde med robotterne
Det kan dog være lidt overvældende at møde den nye teknologi for første gang.
- Det bliver noget af et puslespil, siger Majbrit Rosenvinge Nielsen, der er lagermedarbejder i Holstebro, da hun sammen med en flok kollegaer er i Gødstrup for første gang at møde det, der forhåbentlig bliver et af deres vigtigste arbejdsredskaber i fremtiden. På besøget får de gennemgået arbejdsgangene omkring, hvordan AGV-systemet selv tildeler vognene fra Regionslageret en særlig plads på gulvet, når bare serviceassistenten har sikret at både stregkoderne på vognen og på følgesedlen er blevet scannet. Så kan AGV-en nemlig selv finde og hente vognen, når den er ledig efter en tur.
- Det er noget af en opgave, men når man først får det i fingrene og kommer i gang, så skal det nok gå, siger Majbrit Rosenvinge Nielsen og tilføjer:
- Det bliver godt nok spændende. Som der er nu i Holstebro, flytter vi alle vogne med varer manuelt. Det er tungt. En vogn vejer 150 kg, når den er tom. Med det her system, kommer vi nok til at mærke, at vi ikke bliver så slidte længere.
Tager elevatoren helt selv
AGV’erne kører rundt i kælderen under hospitalet, men kommer også op til overfladen. Der er nemlig installeret helt særlig elevatorer til dem. Det betyder i praksis, at når robotterne kommer frem til elevatoren, kræver den ikke menneskelig handling. Den kan nemlig selv kører ind i elevatoren, der automatisk lukker bag den. Når den mobile robot når op på den indkodede destination og etage, kører den videre ind i et helt særligt AG-rum bagved elevatorerne, hvor den kan sætte sine varer og eventuelt tage en tom vogn med tilbage til Servicebyen, hvor den kom fra.
- Vi har efterhånden lavet så mange varemodtagelser på hospitaler både herhjemme og i udlandet, at vi begynder at introducere standarder og erfaringer som vi kan udnytte til at lande endnu flere hospitalsordrer. Senest har vi fået to store ordrer på NytOUH, hvor vi skal bygge både sterilcentral og varemodtagelse og i dag skabes ca 70% af vores omsætning på hospitalsområdet, mens de sidste 30% kommer fra industriautomatisering.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du vil have nyheder og inspiration inden for robotter og CNC.