Der var repræsentanter fra både Universitätsklinikum Schleswig-Holstein, ASANUS Medizintechnik og Gibotech, da der blev afholdt SAT (Site Acceptance Test) på sterilcentralen på Campus Kiel.
En times tid syd for den dansk-tyske grænse har Universitätsklinikum Schleswig-Holstein to hospitaler i henholdsvis Kiel og Lübeck. Og begge hospitaler har i løbet af det seneste år fået automatiseret deres sterilcentraler med hjælp fra Gibotech.
“Den automatiserede sterilcentral og case cart-lageret fra Gibotech har flere fordele for os: Den fysiske arbejdsbelastning for vores medarbejdere er reduceret, fordi vi har fjernet nogle af de fysisk tunge arbejdsopgaver. Udstyrets fulde sporbarhed er sikret, og lageret er udnyttet endnu bedre, fordi det er automatiseret; også selvom det er et ”kaoslager.”
Joss Giese, OP-manager ved Universitätsklinikum Schleswig-Holstein
Sterilcentralerne i Kiel og Lübeck er semi-automatiserede, hvilket i det her tilfælde betyder, at Gibotechs udstyr står i det rene samt sterile område. AGV’er sørger for transporten mellem arbejdsstationerne, og rullebaner og hejs sørger for at holde orden på lageret, hvor det sterile udstyr opbevares, indtil det skal bruges til en operation.
Robot aflaster ved tungt arbejde
Operationsudstyret pakkes i trådkurve. Alt efter typen af udstyr og operation har kurvene forskellige størrelser og vægt. Og når de skal stables, skal den tungeste selvfølgelig stå nederst. Kurvene kan være tunge at løfte, og det kan være belastende for skuldrene at skulle stable dem i mere eller mindre høje stakke.
Derfor klarer en robot arbejdet. Robotten scanner kurvene og stabler dem derefter efter vægt. Der er hylder, robotten kan placere kurvene på, hvis rækkefølgen på modtagelsen af kurvene ikke passer med rækkefølgen i stablen.
”Vi er rigtig glade for, at vi har fået lov til at levere og installere sterilcentraler på Universitätsklinikum Schleswig-Holsteins to hospitaler. Når vi snakker automationsløsninger til hospitalssektoren – om det så er sterilcentraler, køkkener eller logistiksystemer – så er det selvfølgelig vigtigt for os, at løsningen opfylder de behov, som kunden har. Men vi skal også tage de fysiske rammer i betragtning. Det har indflydelse på, hvor stor kapacitet lageret kan have, og hvordan det helt bogstaveligt skal bygges op. Vi har været meget tilfredse med det generelle samarbejde med Universitätsklinikum Schleswig-Holstein om deres to sterilcentraler, og det er fantastisk at se centralerne i funktion. Der har fra starten af projektet været en stor vilje fra UKSH til at tilrette projektet, så det blev enklere at automatisere.“
Thomas Aagesen, projektleder hos Gibotech
Automation giver fordele for medarbejderne
Når du automatiserer en hospitalsafdeling, systematiserer du flowet og ensretter arbejdsgange. Udover fordelene ved at have genkendelige arbejdsgange, så de rette ting altid sker i den rigtige rækkefølge, har automation også fordele for de medarbejdere, der arbejder på afdelingen.
Medarbejderne bliver fritaget for det tunge arbejde, som belaster kroppen og kan føre til kortere eller længere sygemeldinger. Der bliver også frigivet tid, når medarbejderne eksempelvis ikke skal transportere udstyr mellem arbejdsstationerne. I stedet kan de bruge tiden på præcis de arbejdsopgaver, som de er ansatte til.
Derudover er der de indirekte effekter, når der ikke er mennesker involveret i processen. Eksempelvis bedre sikkerhed og minimering af risikoen for menneskelige fejl. Til gengæld får du et bedre arbejdsmiljø og øget effektivitet.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Hvordan kan man automatisere på et hospital? Tilmeld dig vores nyhedsbrev for hospitaler og få nyheder og inspiration.
Kontakt os
Adresse
Datavej 15
5220 Odense SØ
Kontakt
+ 45 65 95 82 62
gibotech@gibotech.dk
Åbningstider
Mandag – tirsdag: 7.00 – 15.30
Fredag: 7.00 – 13.00