Virksomhederne beskæftiger næsten 5000 personer over hele verden ifølge Odense Robotics Insight Report.
Robot- og automationsvirksomheder i Odense Robotics-klyngen øgede deres globale aftryk markant i 2019. Virksomhederne øgede deres udenlandske arbejdsstyrke med 25% sidste år til 950 medarbejdere, næsten det dobbelte af for to år siden. Samtidig øgede virksomhederne medarbejderantallet i klyngen i Danmark med 8% til 3900 personer.
Mange robotvirksomheder er født globale og Odenses industry er ingen undtagelse. Nye tal fra Odense Robotics Insight Report viser, at klyngen nu beskæftiger tæt på 5000 personer globalt. Ved at have grundlagt stærke R&D funktioner på hjemmemarkedet, viser denne rapport tydeligt, at robot- og automationsvirksomhederne i og omkring Odense i Danmark vækster globalt mere end nogensinde, siger Mikkel Christoffersen, Cluster Director, Odense Robotics.
Gode resultater
Mens nøglemarkeder indenfor robot og automation i øjeblikket oplever en opbremsning, har klyngens stærke fokus på internationalisering genereret et imponerende resultat i 2018 – de sidste tilgængelige tal for klyngens resultater. På trods af udfordrende markedsforhold forventer mange virksomheder fortsat vækst.
Eksporten steg med imponerende 26% og nåede 643 millioner euro i 2018 sammenlignet med året før. Og tallene viser at eksportvækst fortsætter. Mere end 80% af virksomhederne har planer om at eksportere i fremtiden, en markant stigning i forhold til i i dag, hvor kun lidt over halvdelen af virksomhederne i klyngen eksporterer.
Omsætningen steg med 18% i forhold til 2017 og nåede i 2018 897 millioner euro og størstedelen af virksomhederne forventer mere end 20% stigning i omsætningen i 2020–2022 i forhold til 2018.
- Virksomhederne genererede imponerende vækst i eksport og omsætning i 2018. Selvom tidens udfordrende marketingforhold uundgåeligt vil have en effekt på virksomhederne, viser tallene, at mange virksomheder i Odense Robotics forventer fortsat stor vækst. Mere end 80% af virksomhederne i klyngen forventer at eksportere i fremtiden og langt størstedelen forventer at øge omsætningen med mere end 20% i de næste par år. Der er god grund til at være optimistisk, lyder det fra Mikkel Christoffersen.
Stort netværk af globale partnere
For første gang viser rapporten tal for det internationale samarbejde i klyngen og de afslører en klynge med et stort netværk af globale partnere. Næsten halvdelen af virksomhederne samarbejder internationalt med andre robot- eller automationsvirksomheder. Og mere end en ud af fire virksomheder i klyngen samarbejder med forsknings- og uddannelsesinstitutioner i udlandet.
Samarbejdet trives også i robotindustrien over hele Danmark. Mere end 60% af virksomhederne på Fyn samarbejder med andre robot- og automationsvirksomheder i resten af Danmark. Det er på tide, at Danmark udnytter disse synergier i et stærkt nationalt set up, der styrker væksten i Odense og resten af landet, siger Mikkel Chrstoffersen.
- Vores mål er at skabe en national klynge, der styrker væksten i robotvirksomhederne i Odense og resten af Danmark. Det vil vi gøre ved fortsat at styrke epicentret i Odense og samtidigt udbrede vækstmuligheder til innovative, storvækstende robotvirksomheder over hele landet. Det handler om at udnytte synergierne, så vi kan bygge videre på Odenses succes og Danmarks globale styrkeposition, slutter Mikkel Christoffersen.
Talent er stadig den største barriere for vækst i klyngen. I år forventer 22% af virksomhederne at rekruttere udenlandsk arbejdskraft til stillinger i Odense-området. Det er en stigning i forhold til sidste år, hvor tallet var 15%.
Læs den originale pressemeddelelse fra Odense Robotics her