Dette års Odense Robotics Insight-rapport, der udgives i dag, afslører nye tal for klyngens vækst. Rapporten viser et stigende fokus på samarbejde og udvikling af nye produkter.
I alt 98% af virksomhederne i Odense Robotics siger, at samarbejde er deres vigtigste strategiske fokusområde. Og så mange som 78% af virksomhederne samarbejder med andre klyngevirksomheder. Samtidig steg antallet af producenter i klyngen med 22% sidste år. Og antallet af virksomheder, der arbejder med kollaborative robotter og/eller mobile robotter og relaterede produkter steg med 62% til næsten en ud af tre.
Tallene fra Odense Robotics Insight rapport 2019 afslører omfanget af samarbejde mellem virksomheder i klyngen for første gang. Rapporten viser tydeligt, at samarbejde er topstrategisk for robot-og automatiserings virksomheder i og omkring Odense.
“Det er fantastisk at se, at samarbejdet trives i klyngen. Virksomhederne erkender, at samarbejde er nøglen til at drive deres innovation og vækst. Ved at udnytte hinandens styrker kan virksomhederne gå videre med at udvikle nye teknologier og applikationer. Det stigende antal producenter viser, at klyngen fortsat er et vigtigt center for ny produktudvikling,” siger Mikkel Christoffersen, Business Manager, Odense Robotics.
“Med sådan en høj grad af samarbejde og innovation er det ikke overraskende at se en så betydelig og stigende andel af virksomheder arbejder med kollaborative robotter, mobile robotter og relaterede produkter. Robotklyngen er fortsat en højborg på dette område, hvor mange nystartede virksomheder åbner op for nye anvendelsesområder og markedsmuligheder. ”
Talent attraction stadig en udfordring
Rapporten fremhæver også, at tiltrækning af talent fortsat er den største udfordring for robot-og automatiserings virksomheder i og omkring Odense. Så mange som 78% af medlemsvirksomhederne i Odense Robotics siger, at rekruttering af kvalificerede medarbejdere er deres største vækstbarriere. Dette samlede tal er i overensstemmelse med tidligere år, selv om de seneste tal også viser, at andelen af virksomheder, der ser rekruttering som et kritisk spørgsmål, faldt sidste år fra 20% til 15%.
For at imødekomme rekrutteringsbehovene er en betydelig andel af virksomhederne i robotklyngen ved at internationalisere deres rekrutteringsbestræbelser. I år forventer 39% af virksomhederne at rekruttere medarbejdere fra udlandet til at arbejde i Odense-området.
Finansielle nøgletal
Højdepunkter fra Odense Robotics rapporten blev offentliggjort i sidste måned – herunder de første tal nogensinde for, hvor meget klyngen genererer i omsætning og eksport.
Virksomhederne genererede 763.000.000 EUR i omsætning i 2017 – dette forventes at stige med mere end 20% i 2021. Eksporten steg med næsten 50% mellem 2015–2017 og 509.000.000 EUR. Og klyngen har et betydeligt potentiale til at øge eksporten yderligere; så mange som 66% af de virksomheder, der ikke eksporterer i dag, forventer at gøre det i fremtiden.
Nøgletal offentliggjort i sidste måned omfatter også væksten i antallet af ansatte til 3.600 mennesker – et tal der forventes at vokse med 36% til 4.900 ansatte i løbet af de næste to år. Antallet af virksomheder i Odense Robotics er steget til 129.
Her kan du downloade hele rapporten
Læs også IRF World Robotics’ rapport om udviklingen af markedet for industrirobotter
Se originalartiklen på engelsk på Odense Robotics hjemmeside
Fakta
- 129 virksomheder i robotklyngen
- 40+ uddannelsesprogrammer
- 10+ forsknings-og uddannelsesinstitutioner
- 3.600 medarbejdere i virksomheder på Fyn
- 4.900 medarbejdere i virksomheder på Fyn af 2020
- 760 medarbejdere i udlandet
- Omsætning på 763.000.000 EUR i 2017
- 750 millioner euro investeret i virksomheder siden 2015
- 33% af virksomhederne arbejder helt eller delvist med kollaborative og mobile robotter
- 78% af virksomhederne samarbejder med andre klyngevirksomheder
- 15 virksomheder i Odense Robotics StartUp hub 2015–2018.