Piger fra 8. og 9. klasse på Kroggårdsskolen i Odense var forbi Gibotech til Girls’ Day in Science for at høre mere om arbejdet med robotter.
Der er mangel på piger i STEM-fagene. Hvis den udvikling skal vendes, skal pigernes interesse for naturvidenskab og teknologi fanges allerede i folkeskolen. Derfor var Gibotech igen i år med til Girls’ Day in Science, hvor piger fra 8. og 9. klasse fik et indblik i arbejdet med robotter.
Mænd designer som udgangspunkt løsninger til det mandlige køn. Samfundet efterspørger STEM-kompetencer. To grunde til, at der er brug for at få flere piger ind i STEM-fagene. Der er brug for flere kvindelige ledere og forskere, som kan være med til at træffe de vigtige beslutninger og skabe diversitet i løsningerne.
Hvis der skal komme flere piger i STEM-fagene, skal pigernes interesse for naturvidenskab og teknologi fanges allerede i folkeskolen. Og den skal vedligeholdes løbende; også gennem gymnasiet.
Af den grund afholdes der hvert år den nationale kampagnedag, Girls’ Day in Science. Her kan piger fra folkeskolen og gymnasiet komme ud på lokale virksomheder og høre om deres karrieremuligheder. Her vil de også møde kvindelige rollemodeller, der kan fortælle om deres arbejde og uddannelse.
“Kvinder er stadig underrepræsenterede på STEM-uddannelser og ‑virksomheder, og den manglende diversitet får konsekvenser for os alle. På Girls’ Day in Science møder pigerne for en dag medarbejdere, forskere eller studerende, de kan spejle sig i, og de får et konkret og praktisk indblik i deres fag. Det gør en enorm forskel, når så mange arrangører bakker op om at skabe mere diversitet ved at åbne dørene og vise pigerne de spændende muligheder i en fremtid inden for teknologi og naturvidenskab.”
Maiken Lykke Lolck, direktør i og ekspert i piger og STEM ved Naturvidenskabernes Hus.
Rollemodeller og robotter
Som en del af dagen bød Gibotech igen i år velkommen til 15 piger fra 8.–9. klasse fra en lokal folkeskole i Odense. Det var de tre rollemodeller, som tog imod dem: technical writer Kamilla Lorentsen fra QHSE, technical designer Lene Øbro fra R&D og project manager Anja Christiansen fra Projekt.
Rollemodellerne gav pigerne et indblik i, hvilken karrierevej de havde taget – for nogle gange er den lige vej ikke altid den rigtige. Og så fortalte de om de forskellige opgaver, som de laver i Gibotech.
Én af rollemodellerne var Kamilla Lorentsen, som arbejder som technical writer hos Gibotech. Hun er uddannet teknisk designer med speciale i industrial produktion og sidder i dag blandt andet og udarbejder klar, kortfattet teknisk og mekanisk dokumentation og teknisk visualisering.
“Jeg kan godt lide at være en del af Girls’ Day in Science og støtter op omkring dagen. Det giver mening for mig at være med til at inspirerer yngre piger mod en karrierer vej inden for teknologi og forhåbentligt være med til at skabe en naturlig interesse for de mange muligheder, der er indenfor uddannelse, fag og arbejdspladser. Og være med til at indikere, at du altså ikke behøver være ”nørd” i negative forstand, selvom du arbejder i et fag, hvor der kræves at du skal have stor teknisk viden.“
Kamilla Lorentsen, technical writer hos Gibotech
Pigerne hørte selvfølgelig også mere om Gibotech som virksomhed og fik en rundtur. Rundturen endte med det største punkt på programmet: at få lov til at programmere en robot.
Tre robotter var gjort klar til programmering med hver deres opgave. Efter en kort introduktion skulle pigerne programmere robotterne til henholdsvis at tegne, flytte en klods og gribe fat om en slikkepind. Der var stor koncentration, for det er ikke helt let at holde styr på både koordinater og de forskellige trin og sikkerhedsforanstaltninger. Til gengæld var begejstringen også stor, når programmeringen lykkedes.
For Gibotech giver det mening at støtte op på Girls’ Day in Science, fordi vi har brug for STEM-kompetencerne, og fordi vi gerne vil støtte op om at skabe diversitet på arbejdspladser og uddannelser. Mange piger fatter ikke naturlig interesse for fagene – måske fordi de ikke ved helt præcist, hvad de indebærer. Ved at vise virksomheden og rollemodellernes arbejdsopgaver frem, håber vi, at Gibotech kan inspirere flere piger til at gå STEM-vejen.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Hvordan kan man automatisere på et hospital? Tilmeld dig vores nyhedsbrev for hospitaler og få nyheder og inspiration.
Kontakt os
Adresse
Datavej 15
5220 Odense SØ
Kontakt
+ 45 65 95 82 62
gibotech@gibotech.dk
Åbningstider
Mandag – tirsdag: 7.00 – 15.30
Fredag: 7.00 – 13.00